El viatger responsable

Quan sortim de casa, entrem a la casa de tots…

Aquest text es basa en les recomanacions per ser un bon viatger de la web de 13 itineraris i 31 propostes.

Reduïm la petjada ecològica

La petjada ecològica és la quantitat de territori i natura (cultius, pastures, boscos o ecosistemes aquàtics) necessària per proveir-nos d’aliments, energia i altres recursos que consumim diàriament, per tal de satisfer el nostre estil de vida. El planeta té una capacitat ecològica limitada, per tant, és molt important que contribuïm a reduir la quantitat de territori i natura que “gastem” diàriament.
Aquests recursos que utilitzem per viure també inclouen els que fem servir en els nostres desplaçaments quan viatgem o fem turisme. És per això que, si coneixem la petjada ecològica d’un viatge (el tros de territori i natura necessària per poder-lo realitzar), podrem descobrir l’impacte ecològic turístic que generem i prendre mesures per reduir l’empremta del nostre viatge.

Escollir bé el destí

A l’hora de triar el destí per a les vostres sortides és recomanable que escolliu indrets propers o opcions que tinguin en compte el respecte a l’entorn com la ruta de Serra de Monestirs. Per arribar-hi us recomanem que escolliu, sempre que pugueu, els transports col·lectius: autobús, tren…, ja que són més sostenibles.

Preparem la ruta

Informar-se i documentar-se sobre la destinació és molt interessant. Parlant amb algú que ja hi hagi anat, obtindreu informació molt valuosa i recomanacions que potser no trobareu a cap guia de viatge. Així doncs, tingueu en compteels consells que us deonem per a realitzar la ruta. Teniu a la vostra disposició un espai web on podeu trobar la descripció acurada de l’itinerari, així com mapes i altres dades d’interès. Una vegada hagueu fet la sortida, us agrairem que ens feu arribar els vostres comentaris, que ens serviran per millorar la proposta i seran d’utilitat per a altres persones que hi vulguin anar.

Els allotjaments

Una bona proposta és escollir un allotjament on pugueu compartir la forma de viure dels habitants de la zona per enriquir-vos mútuament, és a dir, estar en contacte directe amb la població local i contribuir de manera directa a l’economia local. Aquesta és l’aposta que es fa a Serra de Monestirs: els allotjaments són portats per gent que estima el territori i hi viu.

L’equipatge

Convé ser pràctics i que us emporteu només el que considereu indispensable. També
és aconsellable que porteu una petita farmaciola. Podeu basar-vos en els consells que us proposem en aquest mateix web.

Els guiatges

És important que conegueu el patrimoni cultural del lloc, que en conegueu els costums, la manera de viure… Serra de Monestirs proposa una sèrie de guiatges per fer una bona immersió en el coneixement de la història local . També disposeu de l’opció de fer tota la ruta amb guies que us acompanyin tot el recorregut.

Practiqueu turisme tranquil

Gaudiu de la visita amb calma, sense presses ni estrès. És preferible veure poca cosa i veure-la bé, que no pas voltar molt i a corre-cuita.
Heu de ser respectuosos amb l’entorn: flora, fauna, paisatge…; en podeu gaudir sense “deixar rastre”. Tingueu en compte que la natura, extreta del seu context, deixa de tenir sentit.

Gastronomia i records

Serra de Monestirs és una proposta que té en compte el consum d’aliments produïts localment, de quilòmetre 0. També es procura que siguin de producció ecològica. Aquests productes autòctons, elaborats per la gent de la zona, contribueixen a enriquir el teixit local.
El millor souvenir que algú es pot emportar d’un indret és la mateixa vivència personal de què ha gaudit.